Cauta pe acest blog

Monday, February 25, 2013

Corneliei Marin şi lui Stelică le puteţi spune „Ajutor! Vreau să slăbesc!”

Stiu că ambii aveţi o experienţă vastă în lupta cu kilogramele celor care v-au cerut sfaturile şi ajutorul de-a lungul timpului. Cum întotdeauna se poate şi mai rău, ce lucruri vă şochează sau măcar vă uimesc la concurenţii „Ajutor! Vreau să slăbesc!”?
CM: Primul lucru care mă şochează este „momentul cumpărăturilor obişnuite, de zi cu zi” (înainte ca eu să încep un program cu ei), moment pe care îl vizionez pe un laptop. De fiecare dată m-a surprins negativ.

ST: Doar lipsa de motivaţie a unor concurenţi mă surprinde, şi faptul că au o şansă de care nu vor să profite.

Ce lucruri sunt cel mai greu de înţeles pentru cei care-şi doresc să slăbească?

CM: Că nu există dietă care să aibă efect pe viaţă, adică să te ajute să slăbeşti şi să nu te mai îngraşi. Există doar un stil de viaţă sănătos pe care să-l respecţi şi pe care să-l corectezi atunci când te abaţi de la el.

ST: Cel mai greu este să înţeleagă că nu pot slăbi atât de repede cum îşi doresc! Trebuie să aibă răbdare şi să urmeze fiecare etapă a procesului de slăbire.

Care sunt greşelile frecvente pe care le fac concurenţii acestei emisiuni?

CM: Unii dintre ei au tendinţa de a reduce mâncarea prea mult şi de a se înfometa. Alţii au tendinţa de a-şi „fura singuri căciula”, adica de a „ciuguli” mici gustări care par că nu contează.

ST: O parte din ei îşi pierd motivaţia de la început. Nu au destulă încredere în ei. Unii nu au înţeles că nu lucrăm cu jumătăţi de măsură. Trebuie dăruire totală!

Cât de mult contează psihicul unei persoane supraponderale care-şi dorește o pierdere în greutate?

CM: Enorm! De cele mai multe ori motivaţia, adică un psihic bun, contează cel mai mult. Daca ai un psihic bun, treci mult mai uşor peste obstacole şi te poţi mobiliza atunci când întâlneşti o dificultate care te poate face să renunţi.

ST: Psihicul este totul! Doar de ei depinde dacă vor reuşi să slăbească. Dacă nu au un psihic puternic, nu vor reusi. Sunt obligati sa-si schimbe modul de viata, si nu le va fi usor!

Pentru mulţi sedentari, efortul este o piatră grea de încercare. Cum ar trebui să arate un program de exerciţii fizice (cu exemple) pentru a nu fi descurajant din start? 

ST: În primele săptămâni, atrenamentul trebuie să fie uşor, fără să forţeze. Plimbări, mers vioi, înot. În sală, exerciţii în circuit cu greutăti mici.
Dacă apar dureri, vor găsi scuze să renunţe. În absenţa unei persoane care să-i ghideze, este greu, dar nu imposibil. Trebuie să se cunoasca bine şi să anticipeze când trebuie să se oprească şi când să facă eforturi pentru a continua.   

Cum este indicat să se facă o schimbare a regimului alimentar? Brusc sau treptat să se renunţe la obiceiurile dăunătoare?

CM: Nu cred în schimbările radicale de pe o zi pe alta. Din experienţa mea, cea mai bună solutie este cea în care schimbările vin treptat şi în aşa fel încât să se potrivească cât mai mult celui care le aplică, adică personalizate. În varianta radicală, exista riscul să renunţe destul de repede.

Care sunt „regulile de aur” ale nutriţiei?

CM: Nu cred în reguli de aur general valabile. Reguli de aur pe care fiecare ar trebui să le particularizeze, din punctul meu de vedere, sunt: -      Să se hrănească, nu să mănânce, adică să aleagă alimente bogate din punct de vedere nutriţional
-      Să aleagă alimente de pe teritoriul ţării în care trăieşte şi să fie sezoniere sau din sere ecologice. Cele de import sunt în majoritate culese verzi şi pline de pesticide.
-      Să respecte 2-3 mese principale şi 1-2 gustări şi timpul necesar digestiei lor.
-      Să acopere o gamă cât mai variată de alimente, în aşa fel încât organismul să primească toţi nutrienţii de care organismul are nevoie
-      Să citească atent ambalajul produselor pe care le cumpără
-      Să aleagă varianta gătitului, pentru că numai aşa poţi şti exact ce ai în farfurie
-      Să aleagă alimente care i se potrivesc (îi priesc) şi care se digeră bine
-      Chiar dacă alege cele mai sănătoase ingrediente, acestea îşi pierd valoarea nutriţională dacă nu le găteşte corect şi cu ustensile adecvate
-      Să se hidrateze cu apă şi nu cu sucuri
-      Nutriţia este începutul, iar sportul completarea. Una fără alta, face ca valoarea fiecăreia să scadă foarte mult, iar rezultatele să fie altele decât cele aşteptate.

Dar cele ale activităţii fizice?

ST: Continuitatea, perseverenţa şi motivaţia.

Ce sfat le daţi celor care vor să slăbească, dar încă nu şi-au găsit imboldul necesar să schimbe ceva în vieţile lor?

CM: Kilogramele în plus vin însotite, de cele mai multe ori, de probleme de sănătate. Sănătatea este „detaliul” vieţii fără de care niciun proiect sau alt aspect nu are valoare. Dacă ei conştientizează acest lucru, nu au cum să nu se mobilizeze pentru a da jos kilogramele în surplus.

ST: Cu cat amână mai mult, cu atât le va fi mai greu. Nu există persoană supraponderală sănătoasă! Doar ei pot avea grijă de corpul lor.

0 comments:

Post a Comment

like la pagina pentru a continua!